Aurinkosähkön varastointi yrityksissä ja yhteisöissä – miten sähkövarastot voivat tukea oman energiantuotannon parempaa käyttöä

29.8.2024

Tämä artikkeli on kolmas osa sähkön varastoinnin perusteita käsittelevää juttusarjaamme.

Aurinkosähkön tuotanto ja sähkön kulutuksen huippuhetket eivät aina kohtaa. Varastoimalla yrityksesi tuottaman aurinkosähkön saat sen käyttöön juuri silloin, kun sitä eniten tarvitset. Vähemmän verkosta ostettua sähköä ja tasaisempi kulutus mahdollistavat pienemmät sähkö- ja siirtolaskut.

Tässä artikkelissa kerromme, miten sähkövarastot voivat tukea yritysten ja yhteisöjen aurinkosähköratkaisuja, mitä hyötyä aurinkosähkön varastoinnista on, ja mitä kannattaa ottaa huomioon.

  • Miten aurinkoenergiaa varastoidaan?
  • Mitä hyötyä on aurinkosähkön varastoinnista?
  • Kannattaako aurinkosähköä varastoida?
  • Onnistuuko aurinkosähkön varastointi taloyhtiöissä?
  • Miten lähteä liikkeelle aurinkosähkön varastoinnissa?

Miten aurinkoenergiaa varastoidaan?

Aurinkosähkön varastointi ei poikkea muusta sähkön varastoinnista. Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö otetaan talteen sähkövarastoon, eli fiksun ohjausohjelmiston pyörittämään akustoon. Sieltä se voidaan ottaa käyttöön myöhemmin, esimerkiksi sähköntarpeen ylittäessä omien paneeleiden tuotannon.

Miten aurinkosähköä varastoidaan
Sähkövarastojen avulla voidaan ottaa talteen käyttämättä jäävää paikallisesti tuotettua aurinkoenergiaa

Mitä hyötyä on aurinkosähkön varastoinnista?

Kuten muukin sähkön varastointi, aurinkoenergian varastointi tarjoaa monia etuja:

  • Pienempi sähkölasku. Kun otat tuottamasi sähkön talteen myöhempää kulutusta varten, ostat vähemmän energiaa verkosta. Lisäksi voit optimoida kulutusta halvemmille tunneille, ja myydä sähköä takaisin verkkoon juuri silloin, kun siitä maksetaan kunnollinen korvaus.
  • Korkeampi omavaraisuusaste. Sähkövaraston avulla saat käytettyä tuottamasi vihreän energian itse.
  • Pienempi sähkön siirtomaksu. Yritysasiakkaana maksat sähkönsiirrossa ns. tehomaksua, joka kovin “piikikkäässä” kulutuksessa voi nousta tarpeettoman korkeaksi. Sähkövarastolla tasaat kulutuspiikkejä ja pienennät näin siirtomaksua.
  • Varavirta sähkökatkoihin. Oikein mitoitetulla sähkövarastolla varaudut sähkön jakeluhäiriöihin ja hintapiikkeihin. Kun akussa on riittävästi varavirtaa, pidät yrityksesi tärkeät toiminnot käynnissä myös sähkökatkojen aikana.

Käytännön esimerkki aurinkosähkön varastoinnin kokonaisvaltaisesta hyödyntämisestä: sähköautojen pikalataukseen keskittyvä liikenneasema Oulun Baari hankki Cactoksen sähkövaraston hyödyntääkseen tehokkaammin yli 1000 neliömetrin aurinkopaneeliarsenaaliaan. Huipputuntien aikana tuotettua aurinkosähköä voidaan nyt käyttää sähköautojen suurteholataukseen pitkin päivää. Varastoidulla sähköllä liikenneasema on saanut pidettyä kurissa myös tehoperusteiset sähkön siirtomaksut.

Oulun Baari tukee sähköautojen suurteholatausta ja alentaa tehomaksujaan varastoimalla tuottamaansa aurinkoenergiaa

Kannattaako aurinkosähköä varastoida?

Vaikka akkuteknologia onkin mennyt eteenpäin ja hinnat tulleet alas, pelkän tuotannon ja kulutuksen optimointiin nojaava aurinkosähkön varastointi ei aina riitä tekemään aurinkosähkön varastoinnista taloudellisesti kannattavaa. Paras ratkaisu tähän kannattavuuspulmaan on reservimarkkinoille osallistuminen. 

Etenkin reservimarkkinoille osallistuvan sähkövarastoratkaisun hyödyistä pääsee nauttimaan vuoden ympäri. Aurinkovoiman tuotannossa on varsin isoja eroja vuodenaikojen välillä, joten itse tuotetun sähkön lisäksi talteen kannattaa ottaa myös verkosta edullisesti ostettua sähköä. Tästäkin syystä sähkövarastoa kannattaa katsoa osana koko yrityksen tai kiinteistön energiaratkaisua, ei pelkästään tapana varastoida aurinkosähköä.

Reservimarkkinat mahdollistavat kannattavan aurinkosähkön varastoinnin

Paikallisten hyötyjen lisäksi jotkin sähkövarastot mahdollistavat osallistumisen reservimarkkinoille. Tämä synnyttää säännöllisen tulovirran ja auttaa tekemään sähkövarastosta kannattavan ratkaisun monenlaisten yritysten ja yhteisöjen energiatarpeisiin.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid pitää yllä reservimarkkinoita, joille osallistuvat sähkövarastot auttavat turvaaman valtakunnan sähköverkon toimintaa. 

Reservimarkkinoilla sähkövarastot ovat valmiita lataamaan ja purkamaan akkuja verkon taajuuden mukaan. Fingrid ostaa taajuuden säätökapasiteettia markkinoilta ennakkoon isoina erinä. Se maksaa euromääräisen korvauksen valmiudesta osallistua taajuuden korjaamiseen, ei varsinaisesta akkujen lataamisesta tai purkamisesta.

Suuren yksikkökoon vuoksi reservimarkkinat ovat normaalisti yksittäisten yritysten ja yhteisöjen ulottumattomissa. Mutta osana isompaa poolia esimerkiksi Cactoksen sähkövarastojen käyttäjät voivat nauttia reservimarkkinoiden tarjoamista tuotoista. Tämä mahdollistaa aurinkosähkön varastoinnin taloudellisesti kannattavalla tavalla.

Esimerkiksi Cactoksen asiakkaat ovat pitkälti onnistuneet kattamaan sähkövarastojensa leasing-maksuja reservimarkkinatuotoilla: vuosina 2023 ja 2024 reservimarkkinoilta saadut tuotot ovat olleet keskimäärin vähintään samaa luokkaa, kuin laitteistojen leasing-maksut. Vaikka kuukausittaista vaihtelua onkin melko runsaasti, pitkällä aikavälillä tällainen tilanne tarkoittaa, että laitteisto usein tienaa itsensä takaisin jo reservimarkkinoilla. Lisäksi tulevat vielä oman sähkönkäytön optimoinnilla saavutetut paikalliset edut. 

Onnistuuko aurinkosähkön varastointi taloyhtiöissä?

Yhä useammat taloyhtiöt ovat laittaneet kattopinta-alansa hyötykäyttöön ja asentaneet aurinkopaneeleja. Taloyhtiöt voivat myös varastoida itse tuottamaansa aurinkosähköä ja hyödyntää sitä tehokkaammin asukkaidensa tarpeisiin. Sähkövaraston hankinnan lisäksi tämä vaatii energiayhteisön perustamisen.

Energiayhteisö mahdollistaa taloyhtiön yhteisistä tarpeista ylijäävän sähkön jakamisen asukkaiden käyttöön. Näin taloyhtiöillä on hyvä syy asentaa mahdollisimman paljon paneeleita: tuotettua sähköä voidaan käyttää paitsi yleisten tilojen, myös asuntojen sähköntarpeen kattamiseen. 

Energiayhteisön perustamisesta päättää taloyhtiön yhtiökokous. Samalla päätetään myös ylijäämätuotannon jako- ja edelleenmyyntiperusteista. Lisätietoja löydät esimerkiksi Tampereen Energian nettisivuilta.

Kuten alussa totesimme, aurinkosähkön tuotannon ja tarpeen huiput eivät kuitenkaan ajallisesti aina osu yksiin, myöskään taloyhtöissä. Kun illan suussa töistä palaavat asukkaat laittavat pyykkikoneet laulamaan ja sähkösaunat lämpiämään, on aurinko jo mennyt mailleen. Tässä kohtaa oikein mitoitettu ja fiksusti ohjattu sähkövarasto pääsee loistamaan.

Miten taloyhtiön asukkaat käytännössä hyötyvät aurinkosähkön varastoinnista?

Sähkövarasto mahdollistaa päivän valoisien tuntien aikana tuotetun aurinkosähkön talteen ottamisen ja hyödyntämisen asukkaiden tarpeisiin. 

Ilman sähkövarastoa kaikki sähkö, jota ei tuotantohetkellä pystytä kuluttamaan, myydään sähköverkkoon. Tässä on kuitenkin muutama kannattavuutta haittaava tekijä:

  1. Hinta: Aurinkoisena hetkenä tuotetaan paljon edullista aurinkosähköä, jolloin pörssisähkön spot-hinta painuu alas. Ylimääräisen sähkön myynnistä verkkoon ei tällöin saa kunnon korvausta. 
  2. Siirtomaksu: Jos aurinkopaneeleiden kapasiteetti ylittää tietyn rajan, kyse ei verkkoyhtiön näkökulmasta ole enää pientuotannosta. Tällöin verkkoon myytävästä sähköstä peritään verkkopalvelu- eli sähkönsiirtomaksu.
  3. Vero: Itse tuotetusta ja käytetystä sähköstä ei tarvitse maksaa veroa. Sähkön myynti on kuitenkin veronalaista tuloa. Jos tuotantoa on paljon, taloyhtiöstä tulee ALV-velvollinen, mikä aiheuttaa kalliita paperitöitä.

Varastoimalla taloyhtiön itse tuottamaa aurinkosähköä asukkaat voivat käyttää sitä kalliin ostosähkön sijaan myös silloin, kun aurinko ei enää paista. Lisäksi sähkövarasto toimii varavirtana sähkökatkojen aikana, ja mahdollistaa esimerkiksi hissien käytön ja veden lämmittämisen sähköjen ollessa poikki.

Miten lähteä liikkeelle aurinkosähkön varastoinnissa?

Yrityksillä ja yhteisöillä on erilaisia tavoitteita aurinkosähkön tuotannossa ja varastoinnissa. Välittömän rahallisen säästön lisäksi monet haluavat kasvattaa omavaraisuuttaan ja uusiutuvan energian osuuttaan tuottamalla itse osan tarvitsemastaan sähköstä. Aurinkopaneelien määrän ja tehon lisäksi kannattaa myös ottaa huomioon tarve varautua sähkökatkoihin.

Olipa edustamallasi taholla aurinkovoiman hyödyntäminen vasta mietinnän asteella tai jo katto täynnä paneeleita, sähkön varastoinnissa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.

Cactos on yritysten ja yhteisöjen sähkövarastoihin erikoistunut suomalainen yritys. Fyysisten laitteistojen lisäksi toimitamme myös tehokkaan ja helppokäyttöisen Cactos Spine -ohjausohjelmiston. Cactos Spine optimoi automaattisesti sähkövarastosi toimintaa esimerkiksi kulutuksen, tuotannon ja pörssisähkön hinnanmuutosten perusteella, ja pyrkii tuottamaan kaikkina hetkinä yrityksellesi mahdollisimman suuren hyödyn.

Sähkövarastosi osallistuu myös Fingridin ylläpitämille reservimarkkinoille osana Cactoksen poolia. Tämä tuo säännöllisen tulovirran ja auttaa tekemään sähkövarastosta kannattavan investoinnin. Leasing-mallin ansiosta pääset nauttimaan aurinkosähkön varastoinnin tarjoamista hyödyistä kiinteään kuukausihintaan, ilman suurta kertamaksua.

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään kartoittamaan sähkön varastoinnin mahdollisuuksia kohteessanne. Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää tarpeistanne.

Lisätietoja Cactoksen ratkaisuista löydät täältä.

Lisää luettavaa