Tämä artikkeli on kolmas osa sähkön varastoinnin perusteita käsittelevää juttusarjaamme.
Aurinkosähkön tuotanto ja sähkön kulutuksen huippuhetket eivät aina kohtaa. Varastoimalla yrityksesi tuottaman aurinkosähkön saat sen käyttöön juuri silloin, kun sitä eniten tarvitset. Vähemmän verkosta ostettua sähköä ja tasaisempi kulutus mahdollistavat pienemmät sähkö- ja siirtolaskut.
Tässä artikkelissa kerromme, miten sähkövarastot voivat tukea yritysten ja yhteisöjen aurinkosähköratkaisuja, mitä hyötyä aurinkosähkön varastoinnista on, ja mitä kannattaa ottaa huomioon.
Aurinkosähkön varastointi ei poikkea muusta sähkön varastoinnista. Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö otetaan talteen sähkövarastoon, eli fiksun ohjausohjelmiston pyörittämään akustoon. Sieltä se voidaan ottaa käyttöön myöhemmin, esimerkiksi sähköntarpeen ylittäessä omien paneeleiden tuotannon.
Kuten muukin sähkön varastointi, aurinkoenergian varastointi tarjoaa monia etuja:
Käytännön esimerkki aurinkosähkön varastoinnin kokonaisvaltaisesta hyödyntämisestä: sähköautojen pikalataukseen keskittyvä liikenneasema Oulun Baari hankki Cactoksen sähkövaraston hyödyntääkseen tehokkaammin yli 1000 neliömetrin aurinkopaneeliarsenaaliaan. Huipputuntien aikana tuotettua aurinkosähköä voidaan nyt käyttää sähköautojen suurteholataukseen pitkin päivää. Varastoidulla sähköllä liikenneasema on saanut pidettyä kurissa myös tehoperusteiset sähkön siirtomaksut.
Oulun Baari tukee sähköautojen suurteholatausta ja alentaa tehomaksujaan varastoimalla tuottamaansa aurinkoenergiaa
Vaikka akkuteknologia onkin mennyt eteenpäin ja hinnat tulleet alas, pelkän tuotannon ja kulutuksen optimointiin nojaava aurinkosähkön varastointi ei aina riitä tekemään aurinkosähkön varastoinnista taloudellisesti kannattavaa. Paras ratkaisu tähän kannattavuuspulmaan on reservimarkkinoille osallistuminen.
Etenkin reservimarkkinoille osallistuvan sähkövarastoratkaisun hyödyistä pääsee nauttimaan vuoden ympäri. Aurinkovoiman tuotannossa on varsin isoja eroja vuodenaikojen välillä, joten itse tuotetun sähkön lisäksi talteen kannattaa ottaa myös verkosta edullisesti ostettua sähköä. Tästäkin syystä sähkövarastoa kannattaa katsoa osana koko yrityksen tai kiinteistön energiaratkaisua, ei pelkästään tapana varastoida aurinkosähköä.
Paikallisten hyötyjen lisäksi jotkin sähkövarastot mahdollistavat osallistumisen reservimarkkinoille. Tämä synnyttää säännöllisen tulovirran ja auttaa tekemään sähkövarastosta kannattavan ratkaisun monenlaisten yritysten ja yhteisöjen energiatarpeisiin.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid pitää yllä reservimarkkinoita, joille osallistuvat sähkövarastot auttavat turvaaman valtakunnan sähköverkon toimintaa.
Reservimarkkinoilla sähkövarastot ovat valmiita lataamaan ja purkamaan akkuja verkon taajuuden mukaan. Fingrid ostaa taajuuden säätökapasiteettia markkinoilta ennakkoon isoina erinä. Se maksaa euromääräisen korvauksen valmiudesta osallistua taajuuden korjaamiseen, ei varsinaisesta akkujen lataamisesta tai purkamisesta.
Suuren yksikkökoon vuoksi reservimarkkinat ovat normaalisti yksittäisten yritysten ja yhteisöjen ulottumattomissa. Mutta osana isompaa poolia esimerkiksi Cactoksen sähkövarastojen käyttäjät voivat nauttia reservimarkkinoiden tarjoamista tuotoista. Tämä mahdollistaa aurinkosähkön varastoinnin taloudellisesti kannattavalla tavalla.
Esimerkiksi Cactoksen asiakkaat ovat pitkälti onnistuneet kattamaan sähkövarastojensa leasing-maksuja reservimarkkinatuotoilla: vuosina 2023 ja 2024 reservimarkkinoilta saadut tuotot ovat olleet keskimäärin vähintään samaa luokkaa, kuin laitteistojen leasing-maksut. Vaikka kuukausittaista vaihtelua onkin melko runsaasti, pitkällä aikavälillä tällainen tilanne tarkoittaa, että laitteisto usein tienaa itsensä takaisin jo reservimarkkinoilla. Lisäksi tulevat vielä oman sähkönkäytön optimoinnilla saavutetut paikalliset edut.
Yhä useammat taloyhtiöt ovat laittaneet kattopinta-alansa hyötykäyttöön ja asentaneet aurinkopaneeleja. Taloyhtiöt voivat myös varastoida itse tuottamaansa aurinkosähköä ja hyödyntää sitä tehokkaammin asukkaidensa tarpeisiin. Sähkövaraston hankinnan lisäksi tämä vaatii energiayhteisön perustamisen.
Energiayhteisö mahdollistaa taloyhtiön yhteisistä tarpeista ylijäävän sähkön jakamisen asukkaiden käyttöön. Näin taloyhtiöillä on hyvä syy asentaa mahdollisimman paljon paneeleita: tuotettua sähköä voidaan käyttää paitsi yleisten tilojen, myös asuntojen sähköntarpeen kattamiseen.
Energiayhteisön perustamisesta päättää taloyhtiön yhtiökokous. Samalla päätetään myös ylijäämätuotannon jako- ja edelleenmyyntiperusteista. Lisätietoja löydät esimerkiksi Tampereen Energian nettisivuilta.
Kuten alussa totesimme, aurinkosähkön tuotannon ja tarpeen huiput eivät kuitenkaan ajallisesti aina osu yksiin, myöskään taloyhtöissä. Kun illan suussa töistä palaavat asukkaat laittavat pyykkikoneet laulamaan ja sähkösaunat lämpiämään, on aurinko jo mennyt mailleen. Tässä kohtaa oikein mitoitettu ja fiksusti ohjattu sähkövarasto pääsee loistamaan.
Sähkövarasto mahdollistaa päivän valoisien tuntien aikana tuotetun aurinkosähkön talteen ottamisen ja hyödyntämisen asukkaiden tarpeisiin.
Ilman sähkövarastoa kaikki sähkö, jota ei tuotantohetkellä pystytä kuluttamaan, myydään sähköverkkoon. Tässä on kuitenkin muutama kannattavuutta haittaava tekijä:
Varastoimalla taloyhtiön itse tuottamaa aurinkosähköä asukkaat voivat käyttää sitä kalliin ostosähkön sijaan myös silloin, kun aurinko ei enää paista. Lisäksi sähkövarasto toimii varavirtana sähkökatkojen aikana, ja mahdollistaa esimerkiksi hissien käytön ja veden lämmittämisen sähköjen ollessa poikki.
Yrityksillä ja yhteisöillä on erilaisia tavoitteita aurinkosähkön tuotannossa ja varastoinnissa. Välittömän rahallisen säästön lisäksi monet haluavat kasvattaa omavaraisuuttaan ja uusiutuvan energian osuuttaan tuottamalla itse osan tarvitsemastaan sähköstä. Aurinkopaneelien määrän ja tehon lisäksi kannattaa myös ottaa huomioon tarve varautua sähkökatkoihin.
Olipa edustamallasi taholla aurinkovoiman hyödyntäminen vasta mietinnän asteella tai jo katto täynnä paneeleita, sähkön varastoinnissa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.
Cactos on yritysten ja yhteisöjen sähkövarastoihin erikoistunut suomalainen yritys. Fyysisten laitteistojen lisäksi toimitamme myös tehokkaan ja helppokäyttöisen Cactos Spine -ohjausohjelmiston. Cactos Spine optimoi automaattisesti sähkövarastosi toimintaa esimerkiksi kulutuksen, tuotannon ja pörssisähkön hinnanmuutosten perusteella, ja pyrkii tuottamaan kaikkina hetkinä yrityksellesi mahdollisimman suuren hyödyn.
Sähkövarastosi osallistuu myös Fingridin ylläpitämille reservimarkkinoille osana Cactoksen poolia. Tämä tuo säännöllisen tulovirran ja auttaa tekemään sähkövarastosta kannattavan investoinnin. Leasing-mallin ansiosta pääset nauttimaan aurinkosähkön varastoinnin tarjoamista hyödyistä kiinteään kuukausihintaan, ilman suurta kertamaksua.
Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään kartoittamaan sähkön varastoinnin mahdollisuuksia kohteessanne. Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää tarpeistanne.
Lisätietoja Cactoksen ratkaisuista löydät täältä.